WIJNGAARD

In april 2018 werd gestart met de aanleg van Wijngaard Altinus.

Na een grondige bodemanalyse met een mestadvies voor 3 jaar werden de nodige meststoffen ingewerkt en het paal- en draadwerk geplaatst.

In een eerste fase werden zo'n duizend wijnranken van het ziekteresistente ras Johanniter aangeplant. Dit om zoveel mogelijk sproeistoffen te kunnen vermijden en zo biologisch mogelijk te kunnen werken.

Tussen de verschillende rijen werd een ruime afstand van 210 cm bewaard in plaats van 180 m. Ook in de rijen werd geopteerd voor een ruime plantafstand, 110 cm in plaats van 100 cm.

Hierdoor is de zoninval maximaal en de doorluchting optimaal. Op die manier kan de loofwand veel beter drogen. Dit beperkt heel sterk het risico op ziektes zoals echte meeldauw, valse meeldauw en botrytis.

Veel aandacht gaat ook naar het snoeien.

De wintersnoei gebeurt volgens de Guyot-techniek, waarbij het aantal knoppen op de vrachttak wordt bemerkt tot maximaal 8. Bij de zomersnoei wordt ervoor gezorgd dat de loofwand "transparant" blijft door het rechtop leiden van de scheuten, het verwijderen van zijscheuten en scheuten op de stam, het verwijderen van bladeren rond de trossen en trosdunning (maximaal 2 trossen per vrachttak).

Het onkruid in de plantenrij wordt mechanisch verwijderd. Er worden geen herbiciden gebruikt.

In april 2019 volgde een tweede aanplantfase waarbij 150 Johanniterranken en 350 Solarisranken werden aangeplant.

Dit brengt het totale aantal wijnranken op de wijngaard op 1500.